iPad Mini zit verkopen originele iPad in de weg

Geplaatst op 15-2-2013. Laatste update op 15-2-2013 om 1:04.

iPad Mini zit verkopen originele iPad in de weg

Het lijkt erop dat het succes van de iPad Mini de originele iPad in de weg zit. De verkoop van de 9,7” iPad groeit niet langer. Sinds de lancering van de iPad Mini is de verkoop van het originele model zelfs afgenomen in de Verenigde Staten en Japan, waardoor Apple te maken lijkt te hebben met een onverwacht effect. Dit blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau IDC, die openbaar zijn gemaakt door analisten van Citi Research.
.

iPad Mini versus iPad

Apple verkoopt sinds oktober van het afgelopen jaar zowel de iPad Mini als een nieuwe variant van de iPad Retina. De totale iPad verkoop nam in het laatste kwartaal met 48,1% toe, waardoor er sprake leek van een enorm succes. Naar nu blijkt nam de verkoop van de 9,7” tablet slechts toe met 1,8%, waardoor het succesvolle model er een geduchte concurrent bij gekregen heeft. Het lijkt er dus op dat de iPad Mini een groot deel van de verkoop van de originele iPad kannibaliseert, iets waar men bij Apple waarschijnlijk niet op gerekend had.

Ontwikkeling reguliere iPad

De iPad heeft altijd uitstekende cijfers laten zien voor Apple en is daarmee een ontzettend succesvol product. Het is juist daarom zo opvallend dat de iPad Mini zo gemakkelijk de plaats van dit product in weet te nemen. De iPad liet in het tweede kwartaal van 2011 bijvoorbeeld nog een groei in verkopen van 182% zien en tijdens het eerste kwartaal van 2012 was dit nog 152%. Tijdens de introductie van de iPad Mini in het derde kwartaal van 2012 was er nog maar 26% groei over en in het 4e kwartaal van het afgelopen jaar nam dit dus af naar 1,8%. In Europa was er nog sprake van 17% groei, maar door de dalingen in de Verenigde Staten en Japan werd dit haast teniet gedaan.

iPad Mini

De iPad Mini is een kleinere variant van de bekende iPad, die ongeveer €170 goedkoper is. Het scherm is minder scherp dan dat van de grote broer, maar dat lijkt de consument niet te deren. Uit cijfers van Citi Research blijkt dat de iPad Mini in slechts 2 maanden tijd 7,2 miljoen keer over de toonbank is gegaan. De reguliere iPad werd nog altijd vaker verkocht (15,7 miljoen keer volgens Citi Research), maar de rek lijkt er op het moment wel uit.

Tim Cook over kannibalisatie

Tim Cook, de CEO van Apple, heeft echter al laten weten dat men zich bij Apple geen zorgen maakt over het succes van de iPad Mini, ten opzichte van het reguliere exemplaar. “Ons basisgeloof is: als wij niet kannibaliseren, doet iemand anders het wel.” Bovendien gaf Cook aan dat er vorig jaar meer iPads verkocht zijn dan PC’s van HP, terwijl dat de marktleider binnen die markt is. Dat geeft volgens hem uitstekend aan dat er een enorme verandering gaande is, die alleen maar door zal blijven zetten. De tablet trekt grote groepen consumenten aan en Apple speelt daarbij een leidende rol.