Apple lanceert iOS 6 voor de iPad

Geplaatst op 12-9-2012. Laatste update op 24-9-2012 om 10:25.

Apple lanceert iOS 6 voor de iPad

Apple rolt vanaf 19 september iOS 6 uit, de nieuwste versie van het besturingssysteem. De software wordt wereldwijd uitgerust, waardoor alle eigenaren van een iPad 2 of iPad 3 een voor een aan de beurt zullen komen. iOS 6 brengt volgens Apple meer dan 200 verbeteringen met zich mee, ten opzichte van iOS 5. Onder andere Apple’s eigen kaartendienst, de integratie met Facebook en Siri springen in het oog, aangezien dit de meest interessante verbeteringen lijken. Uiteraard is iOS 6 niet alleen voor de iPad beschikbaar, maar daarnaast ook voor de onlangs aangekondigde iPhone 5, de iPhone 3GS, 4 en 4S, de iPod Touch (4e generatie) en Apple TV 2 en 3. De update kan via iTunes (versie 10.7) worden gedownload, maar het is ook mogelijk om via de instellingen van het apparaat zelf te downloaden.

Nieuwe Maps applicatie

Met name de nieuwe Maps applicatie van Apple valt op. Google Maps is uit het besturingssysteem verdwenen en daar is een samenwerking tussen Apple en TomTom voor in de plaats gekomen. Met de eigen Maps applicatie in iOS 6 zet Apple heel duidelijk in op 3D-beelden. Er valt door een virtuele wereld te navigeren, samen met gesproken instructies. Gebouwen zijn in 3D weergegeven en in de satellietmodus is het zelfs mogelijk ze vanuit de lucht te bekijken. Daarnaast zijn er miljoenen points-of-interest ingebouwd en kunnen die uiteraard eenvoudig worden gezocht, om er desgewenst heen te navigeren.

Siri heeft bijgeleerd

Met de introductie van iOS 6 voor onder andere de iPad 2 en 3 brengt Apple ook een tweede versie uit van Siri, de slimme assistent die met behulp van de stem kan worden aangestuurd. Eerder al kon Siri helpen bepaalde zaken op te zoeken op het internet, maar het is nu mogelijk om gerichter aan de slag te gaan. Vraag om de uitslagen van een bepaald sportteam, of vraag Siri een restaurant te boeken. De software is helaas nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar het is wel mogelijk om een applicatie te lanceren, door Engels tegen Siri te spreken. De software is hiermee een stuk verder uitgebreid, waardoor er een dieper gaande interactie met het apparaat mogelijk is.

Integratie met Facebook

Ook de integratie met Facebook is verder uitgewerkt. Facebook maakt nu, net als Twitter, een belangrijk onderdeel uit van het OS. In iOS 6 is het mogelijk om praktisch alles te delen met vrienden, door een bericht op Facebook te plaatsen. In combinatie met Siri is het zelfs voldoende om uit te spreken wat er geplaatst dient te worden, waardoor het niet langer nodig is om het scherm van de iPad aan te raken.

Reservekopie maken van iPad

Het is verstandig om eerst een reservekopie van de iPad te maken wanneer de update klaar staat. Doe dit door in iTunes met de rechtermuisknop op de iPad te klikken en ‘Maak reservekopie’ te selecteren. Op die manier worden de verschillende instellingen en applicaties netjes opgeslagen, zodat het later mogelijk is om die terug te zetten. Met een reservekopie achter de hand zijn de belangrijkste voorbereidingen getroffen, waardoor de update naar iOS 6 voor de iPad kan beginnen.